Vi lanserer Bauta Fishfarms

Bauta Fishfarms  |  02. Apr 2025

Vi lanserer Bauta Fishfarms og nytt design på lukka oppdrettsmerd i stål. Med en årlig produksjonskapasitet på 30 anlegg og et driftseffektivt design, har vi tro på et nytt industrieventyr.


– Vi har sterk tro på designet vårt og mener det kan bidra til å løse flere av utfordringene næringen står ovenfor. Havbruksnæringen vil vokse, men veksten må skje på en bærekraftig og hensiktsmessig måte, sier daglig leder i Bauta Fishfarms, Gjermund Kvernmo Langset.

Det er i dag over 5000 merder i drift i norske fjorder og en uttalt målsetting fra politisk side om en stor vekst i årene fremover.

– Vi er overbevist om at lukkede merder vil spille en avgjørende rolle i fremtidens havbruk. Både for å håndtere dagens utfordringer og for å legge til rette for en fremtidig vekst. Dette må skje i samspill med åpne merder, eksempelvis ved å produsere postsmolt. Der er vår merd godt egnet, fortsetter Langset.



Design i stål
Bauta Fishfarms, tidligere Marad Norway, sitt design er utviklet i stål – et materiale selskapet sier har lang levetid, høy fleksibilitet og velutviklede verdikjeder for både produksjon og resirkulering. Produksjonen kan i praksis skje ved norske verft langs hele kysten, og med en byggetid på 8 måneder og serieproduksjon av paneler, kan Bauta Group levere opptil 30 anlegg i året. Kapasiteten kan økes ytterligere ved økt etterspørsel.

– Stål som byggemateriale er velkjent i maritime konstruksjoner. Det gir en solid og holdbar løsning, samtidig som det er kostnadseffektivt sammenliknet med andre alternativer. Vi er byggeklare i 2025, sier produksjonsleder og gründer i Bauta Group, John Arve Sundet.


Bauta Group, som ble årets bedrift i Møre og Romsdal i 2025, har tradisjon for å ta i bruk nedlagte verft til produksjon av stål og er per i dag landes største frittstående stålbygger. Nå tror de på et nytt industrieventyr med utspring fra den maritime klyngen på Nordvestlandet.


På eiersiden i Bauta Fishfarms finner vi, i tillegg til Bauta Group, også Larsnes Mek. Verksted, Glen Bradley, Sandøy-brødrene fra Rostein, Inge Huse (bak vinsjeleverandøren I.P. Huse) og oppdretteren Prophylaxia, sammen med de opprinnelige gründerne. Susteni i Ulsteinvik står for engineering.



Patentert sentersøyle
Merden har fått navnet VARIG. Det gjenspeiler at designet skal være langsiktig løsning for både oppdretter og naturen. Stål har levetid på over 40 år, er godt egnet for tilpasninger og har godt etablerte verdikjeder for bygging og resirkulering.


Designet med den patenterte sentersøylen gir meget gode strømningsforhold og et lavt energiforbruk – under 1kWh per. kg. produsert fisk, og det er tilnærmet 100 % utnyttelse av vannvolumet på 10 000m3. Det er eksepsjonelt.


Merden har både filterløsninger på vanninntaket og oppsamling av slam. Økonomisk er løsningen konkurransedyktig, med en forventet investeringskost på under 60 kr/kg ved produksjon av postsmolt.


– Totalt mener vi dette er et fremtidsrettet og godt alternativ for både oppdretter og fisk. Nå gleder vi oss til å være med å utvikle næringen videre, avslutter Langset.

– Vi er overbevist om at lukkede merder vil spille en avgjørende rolle i fremtidens havbruk.

Gjermund Kvernmo Langset, daglig leder i Bauta Fishfarms.

Gjermund Kvernmo Langset, daglig leder i Bauta Fishfarms.

2024 Bauta Group. All Rights Reserved

Personvernerklæring Salgsbetingelser Åpenhetsloven